Через кого Москаль посварився із Гройсманом

Володимир Охотник
п’ятниця, 06 Травень 2016, 20:54
0
У фіскальному відомстві Володимир Колесніков трудиться з часів Януковича/sfs.gov.ua

Протягом одного дня Закарпатський регіон приніс до столиці одразу дві гучні новини про звільнення високопосадовців, які насправді не відбулися. Йдеться про наче б то усунення з посади борця з тютюновою контрабандою Володимира Колеснікова, який очолює Закарпатську митницю, та його захисника – голову Закарпатської обласної держадміністрації Геннадія Москаля.

Останній зранку попросив прем’єра Володимира Гройсмана про відставку через підступне усунення з посади керівника місцевої митниці, якого “підставили” на контрабанді лісу. За словами Геннадія Москаля, новим керівником закарпатських митників голова Державної фіскальної служби Роман Насіров терміново призначив Андрія Кримського, який працював помічником-консультантом нардепа Валерія Пацкана (фракція “Блоку Петра Порошенка”).

“Намагаються відновити системну контрабанду тютюнових виробів, використовуючи при цьому вплив українських політичних діячів і керівників окремих відомств”, – заявив Москаль у своєму зверненні до прем’єра.

Однак Гройсман цю вимогу Москаля проігнорував. Ще й натякнув губернатору, що контрабанда лісу, який масово вирубають у Карпатах, нічим не краща за контрабанду тютюнових виробів. А вже ввечері у прес-службі ДФС повідомили, що Володимира Колеснікова ніхто не звільняв. Чоловік із 27 квітня перебуває на лікарняному, а обов’язки керівника Закарпатської митниці виконує його заступник.

“Протягом цього часу виконання обов’язків начальника Закарпатської митниці на інших посадових осіб не покладалося”, – наголосила заступник начальника управління інформаційної політики Державної фіскальної служби Ірина Хівренко.

І хоча кадрових ротацій ні на митниці, ні в ОДА не відбулось, “Кадри” не змогли пройти повз людину, через звільнення якої публічно сваряться прем’єр-міністр, голова ДФС і губернатор. І не даремно…

Як виявилось, Володимир Колесніков очолив Закарпатську митницю у вересні минулого року. Відповідний наказ було підписано Романом Насіровим ще 23 вересня, однак інформацію про це призначення у відомстві приховували понад тиждень, доки місцеві ЗМІ не оприлюднили фотокопію документу.

Як виявилося, Колесніков обійняв посаду в обхід конкурсу на заміщення відповідної вакантної посади, який було оголошено Закарпатською митницею у контексті публічних заяв керівництва ДФС України. Крім того, новий керівник одразу отримав постійний статус, без класичного “виконуючий обов’язки”. Тобто, його кандидатуру було попередньо погоджено з головою Закарпатської ОДА Геннадієм Москалем. То ж не дивно, що зараз губернатор вдався до шантажу прем’єра через загрозу звільнення Колеснікова.

На додаток, місцеве видання «Закарпаття онлайн» повідомило, що призначення Володимира Колеснікова ініціював радник голови ГФС Геннадій Романенко, який є кумом Ігоря Калєтніка – екс-глави Державної митної служби та колишнього заступника голови Верховної Ради України в часи Януковича.

Звісно, усього цього немає в офіційній біографії “недозвільненого” керівника Закарпатської митниці. Натомість там повідомляється, що Володимир Колесніков народився в Москві, а вищу освіту здобув у Донецькому інституті внутрішніх справ. Деякий час він працював у донецькій міліції (про що, до речі, його офіційний життєпис на сайті Закарпатської митниці замовчує). А 2010 року перейшов на роботу до податкової міліції Донецька, де й працював по 2013-й. Цікаво, що саме в цей час в тому самому місті розквітала “зірка вітчизняного оподаткування” – голова Міністерства доходів та зборів часів Януковича та особливо наближений до його родини Олександр Клименко.

Відтоді Колесніков уже не зраджував фіскальному відомству. Наприкінці 2013 році він очолив відділ боротьби з незаконним переміщенням наркотиків та зброї управління боротьби з контрабандою та митними правопорушеннями Київської міжрегіональної митниці. Наприкінці 2014-го тимчасово попрацював на Південній митниці Міндоходів. А з грудня того ж року – до призначення начальником на митниці Закарпаття – обіймав посади головних та старших державних інспекторів на Київській, Одеській та Запорізькій митницях ДФС.

Мабуть, це все, що потрібно знати про очищення влади в Україні.

 

 

 

 

 

 

 

Залишити коментар