До якого уряду доторгувалися власники БПП та “Народного фронту”

Лазарь Германович
вівторок, 12 Квітень 2016, 10:36
0
Понад два місяці найбільші фракції парламенту ділили портфелі міністрів/pravda.com.ua

Напередодні відставки Кабінету Міністрів найскладніші переговори між командами Петра Порошенка та Арсенія Яценюка велися навколо персонального складу уряду.

За останніми домовленостями, квота “Народного фронту” в уряді Володимира Гройсмана складе сім портфелів.

Арсен Аваков і далі очолюватиме МВС, а Павло Петренко – Мін’юст.

Посаду в Кабміні збережуть міністр молоді і спорту Ігор Жданов і міністр культури В’ячеслав Кириленко. Останній, щоправда, втратить статус віце-прем’єра.

Міністерство освіти замість Сергія Квіта мала б очолити народний депутат Лілія Гриневич. Піде на підвищення заступник Андрія Пивоварського Володимир Омелян – у саме крісло міністра інфраструктури. Народний депутат Остап Семерак стане міністром екології.

“Блоку Петра Порошенка” в новому уряді відійде значно більше портфелів. Насамперед – головний, прем’єрський, носитиме Володимир Гройсман. Допомагатиме йому віце-прем’єр з питань євроінтеграції, імовірно, дочка першого міністра транспорту України народний депутат Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Крісло першого віце-прем’єра пропонують Борису Ложкіну. Чинний глава Адміністрації президента мав би в уряді Гройсмана курувати економічний блок.

Очолити міністерства “під Ложкіна” пропонується і нових обличчям у владі, і добре впізнаваним. Так, перший заступник Айвараса Абромавичуса Юлія Ковалів і далі заправляла б Мінекономіки. Народний депутат з енергетичного комітету Ігор Насалик мав би замінити Володимира Демчишина в Міненерговугілля, а Мінфін може опинитися в руках заступника Ложкіна в АП Олександра Данилюка. Словаку Івану Міклошу, якого сватали на місце Наталії Яреська, навіть спеціальний закон під нього написали, за словами Бориса Ложкіна, у Кабмін дорога закрита. Та й самому Ложкіну більше до смаку робота на Банковій.

Нинішній глава Мінсоцу Павло Розенко може отримати підвищення до рівня гуманітарний віце-прем’єр. На його місце Володимир Гройсман просуває заступника мера Вінниці Андрія Реву. Посаду секретаря Кабміну також хочуть віддати наближеному – Олександрові Саєнку, який нині керує секретаріатом голови Верховної Ради. Менше повноважень проте стане у нинішнього віце-прем’єра Геннадія Зубка, який далі ходитиме міністром із регіонального розвитку.

Попри критику, збереже посаду голова Мінінформполітики Юрій Стець. Надприбутковий для держбюджету Мінагропрод віддадуть народному депутату Тарасові Кутовому. Недореформоване Міністерство охорони здоров’я може очолити заступник глави АП Дмитро Шимків.

“Священні корови” президента  Павло Клімкін та Степан Полторак і далі заправлятимуть міжнародною політикою та обороноздатністю.

За широке представництво в уряді команда Петра Порошенка платить посадою спікера Верховної Ради. У це крісло мітить Андрій Парубій із “Народного фронту”.

Торги проте іще не закінчилися. Замість уже запропонованих кандидатур можуть виникнути нові. Проте вже зрозуміло: Кабінет Міністрів у версії Гройсмана обійдеться від послуг іноземців.

 

Залишити коментар