Мільйонеру Смолію передали Нацбанк у тимчасове управління

Артур Корсунь
середа, 10 Травень 2017, 10:11
0
На посаді заступника голови Нацбанку Яків Смолій працював при Степанові Кубіву та Валерії Гонтаревій / ukr.lb.ua

Місяць тому Валерія Гонтарева заявила про свою відставку з посади голови Національного банку України. У заяві на ім’я президента зазначила дату – 10 травня 2017 року. Проте задовольнити прохання Гонтаревої ані президент Петро Порошенко, ані депутати Верховної Ради за місяць не встигли.

У глави держави, за словами його представника у парламенті Ірини Луценко, забракло часу для політичних консультацій із фракціями, оскілька сама Верховна Рада збереться на засідання аж наступного тижня, після тривалих весняних канікул.

Поки президента та народні депутати визначаються, Валерія Гонтарева, за інформацією джерел, близьких до керівництва банком, вирішила скористатися невикористаними за майже три роки роботи днями відпусток. Тимчасове керівництво Нацбанком із 11 травня перейде до рук заступника голови НБУ Якова Смолія.

“Виконувати обов’язки й зараз тримати Нацбанк у своїх руках буде її перший заступник Яків Смолій”, – зазначила Ірина Луценко.

56-річний Яків Смолій прийшов на посаду заступника голови НБУ у квітні 2014 року. На роботу його запросив тодішній керівник Нацбанку Степан Кубів, доручивши йому розробку та реалізацію стратегії та політики НБУ щодо розвитку інформаційної інфраструктури та регулювання діяльності платіжних систем і безготівкових розрахунків. Смолій також здійснював нагляд за платіжними системами і системами розрахунків.

До призначення на посаду заступника Яків Смолій працював на керівних посадах в Управлінні Нацбанку в Тернопільській області, у ПАТ “Тернопільський радіозавод “Оріон” та акціонерному банку “Аваль”. За освітою він математик, 1983 року закінчив ЛДУ імені Івана Франка. До слова, учився на тому ж факультеті, з якого 1984 року випустився Степан Кубів.

Посаду заступника голови Яків Смолій – єдиний із соратників Кубіва- успадкував і в команді Валерії Гонтаревої.

За три роки в Нацбанку, як повідомляє сайт головного регулятора, структура та джерела доходів Якова Смолія та його родини не зазнали значних змін. Торік він отримав сукупний дохід у розмірі майже 18,6 млн. грн., що більш-менш співвимірно з доходом за попередні два роки.

Заробітна плата заступника голови Нацбанку за 2016 рік до оподаткування та сплати військового збору сягнула 1,8 млн. грн. Понад 3,1 млн. грн. доходу становили кошти від передавання в оренду комерційного нерухомого майна (загальна площа- понад 13 тис. кв. м.), понад  5,3 млн. грн. – дивіденди. Гроші Яків Смолій тримає у чотирьох банках: у ПАТ “Укрексімбанк” – понад 3, 9 млн. дол. США, в АТ “Дельта банк” – понад 5,9 млн. грн., в АТ “Укрсиббанк” – 345 тис. грн., у ПАТ “Райффайзен банк Аваль” – 114 тис. грн. та 4,5 тис. дол. США.

Починаючи з 2014 року, Яків Смолій задекларував житловий будинок площею 418,8 кв. м, апартаменти площею 177,6 кв. м та будинок сімейного відпочинку площею 276,9 кв. м. А ще – боргові цінні папери, інвестиційні сертифікати та акції на загальну суму майже 64 млн. грн., а також активи у вигляді корпоративних прав низки компаній на суму понад 10,7 млн. грн.

Як писали “Кадри”, на призначення головою Національного банку України розглядаються кандидатури голови правління “Райффайзен Банку Аваль” Володимира Лавренчука, голови правління “Укрексімбанку” Олександра Гриценка, власника “ТАСкомбанку” Сергія Тігіпка, голови ради Національної асоціації банків України Романа Шпека.

Залишити коментар