Гонтарева піде з посади 10 травня

Артур Корсунь
середа, 12 Квітень 2017, 17:12
0
gazeta.ua

Майже трирічне перебування Валерії Гонтаревої на посаді голови Національного банку добігає кінця. На брифінгу 10 квітня керівник державного фінансового регулятора оголосила заяву про відставку.

“Для себе я планувала ще більш короткий термін перебування на посаді голови НБУ. Але завершити реформування банківської системи у критичний час для неї я не могла”, – зауважила Валерія Гонтарева.

На думку економіста Андрія Новака, рішення про відставку Гонтарева прийняла під зовнішнім тиском фінансових донорів українського уряду.

“Україна отримала траншу від Міжнародного валютного фонду. Донори поставили вимоги: даємо гроші, але хочемо бачити інший результат їхнього використання. У нас досі не стабілізовано курс гривні, не вирішено бюджетних проблем, не проводено приватизацію. Через це звільняється Гонтарева, через це з посади йде і голова Фонду держмайна”, – зазначив Андрій Новак.

Валерію Гонтареву призначили головою Нацбанку у червні 2014 року. В останні два роки її діяльність викликала критику. Голові НБУ закидали цілеспрямоване нищення комерційних банків і розвал фінансової системи.

“Після тривалої кампанії ненависті, яка також включала покладену під двері труну, Валерія Гонтарева нарешті подала у відставку. Її звільнення за відсутності очевидного кандидата на заміну лишає президента Петра Порошенка без ще одного союзника при владі в той час, як кредитори ставлять під питання його здатність провести обіцяні реформи”, – відреагувало на заяву Гонтаревої видання New York Times.

За даними опитування Центру Разумкова і фонду “Демократичні ініціативи”, 2016 року найбільшу недовіру громадяни України висловлювали саме до Валерії Гонтаревої – баланс довіри-недовіри становив -80%.

Гонтарева також висловилася стосовно свого наступника.

“На цій позиції має працювати справжній професіонал, банкір, технократ, не політик. Таке моє бачення, я вже запропонувала кілька кандидатур свого наступника. Але вибір, безумовно, за президентом”, – сказала Гонтарева.

За законодавством, голову Нацбанку призначає та звільняє президент за погодженням із Верховною Радою. В Адміністрації президента вже заявили, що Петро Порошенко хоче почути від Валерії Гонтаревої аргументи щодо її відставки.

Як писали “Кадри”, на початку тижня голова Фонду держмайна України Ігор Білоус оголосив про свою відставку.

Залишити коментар