Марченко: “Держсекретарі відберуть у міністрів хлібні повноваження”

Артур Корсунь
понеділок, 02 Січень 2017, 14:50
0
Експерт ринку праці Сергій Марченко вважає, що державні підприємства, які підпорядковані міністерству, – це найбільш хлібний шматок, заради якого політики отримують контроль над міністерствами / facebook.com

Після запровадження інституту державних секретарів міністри втратять право призначати і звільняти керівників державних підприємств, які підпорядковані міністерству, зауважує експерт ринку праці Сергій Марченко.

“Коли з’являється держсекретар, міністр втрачає частину своєї влади. Найцікавіше, що він втрачає дуже хлібну частину своєї влади. Тому що держсекретарі між усім іншим вирішують кадрові питання у міністерствах, тобто саме держсекретарі призначають людей на посади, і найголовніше, така вишенька на торті, – бо державні секретарі призначають і звільняють керівників державних підприємств, які підпорядковані міністерству. А державні підприємства, які підпорядковані міністерству, – це найбільш хлібний шматок, заради якого політики отримують контроль над міністерствами”, – зазначив Сергій Марченко.

Експерт додав, що зарплати, яка пропонується державним секретарям, вистачить для комфортного існування чиновника.

“Людина приходить на 5 років, державні секретарі обираються незалежною комісією і чисто теоретично до державних секретарів можуть пробитися нормальні люди, враховуючи те, що там ще їм досить високу заробітну плату обіцяли, близько 75 тисяч гривень. Я зараз не можу сказати точно так чи ні, але знаю, що обговорювалася цифра 75 тисяч. Якщо це правда, то це в десять разів більше, ніж середня заробітна плата українців, – зазначив Сергій Марченко. – Ця цифра, звичайно, не стане гарантією, що не буде корупції, але якщо прийде людина, яка в принципі не корупціонер і не планує займатися корупційними діями, то їй цієї цифри вистачить для комфортного існування”.

Як писали “Кадри“, при міністерствах та інших центральних органах влади будуть створені команди фахівців із питань реформ на чолі із держсекретарями.

Залишити коментар