Лобі у Верховній Раді прикриває Гонтареву

Володимир Охотний
четвер, 29 Вересень 2016, 15:39
0
Низка політиків уважають, що одночасно з розглядом законопроекту про спецконфіскації Верховна Рада повинна заслухати пояснення голови НБУ Валерії Гонтаревої / unian.net

Рішення про виклик голови НБУ Валерії Гонтаревої у Верховну Раду для звіту щодо заморожених в “Ощадбанку” грошей Януковича може блокувати група лояльних до чиновниці депутатів. Про це заявила заступник голови фракції “Народний фронт” Вікторія Сюмар.

За словами народного депутата, фракції “Народного фронту” не вдалося навіть винести на розгляд сесійної зали проект постанови, яка дозволить зробити роботу Національного банку України більш прозорою.

“У нас є проект постанови про прозорість НБУ в частині рефінансування. Хотілося би бачити, кого рефінансує Нацбанк і таке інше. Але проект цієї постанови досі не виносять у залу на голосування. Я сподіваюся, що його хоча б у зал винесуть. Це я говорю про те, що пані Гонтаревої є лобі в залі Верховної Ради”, – зауважила Вікторія Сюмар.

Вона наголосила, що повернення заарештованих в “Ощадбанку” активів, які пов’язують із оточенням Віктора Януковича, є критично важливим для бюджету країни.

“Якщо уряд закладає ці гроші (в проект бюджету), це означає, що вони критично необхідні. Ухвалення цього закону нині найбільше потрібне уряду. Відповідно, будемо дивитися, як уряд мобілізуватиме фракцію БПП, яка не додавала голосів. Скільки голосів дадуть з інших фракцій”, – заявила політик.

Раніше Вікторія Сюмар звинуватила уряд і парламент у відсутності зусиль для прийняття закону, який дозволив би конфіскувати активи оточення Януковича в українських банках на суму $ 1,5 млрд, які були “заарештовані урядом Арсенія Яценюка”.

“Ми не бачимо ні особливих зусиль уряду, вибачте, ні особливих зусиль цього залу з приводу того, щоби вкрадені Януковичем гроші змогли нарешті працювати на українську армію і на український народ”, – заявила Сюмар.

Низка політиків уважають, що одночасно з розглядом законопроекту про спецконфіскації Верховна Рада повинна заслухати пояснення голови НБУ Валерії Гонтаревої. Як відомо, саме її компанія “Інвестиційний капітал Україна” в 2013 році розміщувала вклади оточення Януковича в українських банках. Народний депутат Олександра Кужель упевнена, що Гонтарева володіла інформацією про походження цих коштів, а також про реальних, а не номінальних власників вкладів. Народний депутат Віктор Чумак уважає, що парламент зобов’язаний заслухати Валерію Гонтареву, якщо її свідчення допоможуть конфіскації коштів Януковича в бюджет країни.

Залишити коментар