На Гонтареву чекають у Верховній Раді

Володимир Охотний
вівторок, 27 Вересень 2016, 14:04
0
Заслуховувати голову НБУ є сенс, якщо вона готова надати інформацію щодо заморожених на рахунках в "Ощадбанку" активів Януковича / forbes.net.ua

Верховна Рада повинна викликати голову Національного банку України Валерію Гонтареву для пояснень щодо заморожених на рахунках в “Ощадбанку” цінних паперів на суму $1,5 млрд, власниками яких є люди з оточення Віктора Януковича. Про це Hubs заявив заступник голови парламентського комітету з питань запобігання і протидії корупції Віктор Чумак.

Депутат також зазначив, що заслуховувати голову НБУ є сенс лише в тому випадку, якщо вона готова розповісти подробиці угоди й надати інформацію, яка допоможе слідству.

“Давайте викличемо Гонтареву, і вона скаже – так, я працювала, була така компанія. Якщо Гонтарева може пролити світло на цю історію, тоді, думаю, її потрібно викликати”, – наголосив Віктор Чумак.

Політик додав, що серед нинішніх керівників країни не лише Валерія Гонтарева співпрацювала з чиновниками колишнього режиму.

“Ренесанс-капітал”, у якому працювали Насіров (голова Державної фіскальної служби. – “Кадри”), Білоус (голова Фонду державного майна. – “Кадри”), Данилюк (міністр фінансів. – “Кадри”), купа людей, які сьогодні при владі, обслуговувала різні інтереси різних чиновників того ж режиму. Наша країна настільки пов’язана з минулим… А Порошенко взагалі був міністром в уряді Азарова”, – заявив Чумак.

Нагадаємо, за повідомленнями ЗМІ, компанія Валерії Гонтаревої “Інвестиційний капітал Україна” 2013 року придбала для кіпрських компаній валютні облігації внутрішньої державної позики Мінфіну на суму понад мільярд доларів. Цінні папери були розміщені в “Ощадбанку”. Як згодом виявилося, до кіпрських компаній причетний колишній голова НБУ Сергій Арбузов, якого Генпрокуратура підозрює в розкраданні коштів. А гроші, за які купувалися облігації, найімовірніше, мали корупційне походження і були виведені з України в офшорні зони.

Коментуючи ситуацію з арештованими активами Віктора Януковича та його оточення, член парламентського комітету з питань запобігання і протидії корупції Юрій Дерев’янко заявив, що “ці цінні папери “робилися” Януковичем для Януковича, тобто, мали величезну процентну ставку, більшу, ніж ринкова у доларах”. У такому випадку фінансовий брокер, який обслуговує такі угоди, повинен був розуміти, що бере участь в операціях із ознаками корупції.

Залишити коментар