Ігор Коліушко: “Кожен по-своєму уявлятиме, як працюватиме на державній посаді”

Артур Корсунь
понеділок, 15 Серпень 2016, 10:03
0
На думку Ігоря Коліушка, без збільшення зарплат ключових посадовців державної служби оголошувати кадрові конкурси немає сенсу / youtube.com

Повноваження державних секретарів, міністрів, їхніх заступників і керівників інших центральних органів влади потребують законодавчого розмежування. Таку думку висловив голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко, коментуючи “Кадрам” порядок відбору кандидатів до вищого корпусу державної служби.

“Закони про центральні органи державної влади і про Кабінет Міністрів, на мій погляд, дуже еклектично регулюють розмежування повноважень державних секретарів, міністрів, заступників міністрів, керівників інших центральних органів. Навести тут порядок треба було до того, як було оголошено перший конкурс. Щоби люди, подаючи свої кандидатури на конкурси, чітко розуміли, що вони робитимуть на посадах державної служби”, – зазначив Ігор Коліушко.

За словами експерта, підготувати відповідні зміни до законодавства мав Кабінет Міністрів.

“Зміни, яких потребували ці закони, не внесені. У цьому провина уряду. Експерти підготували потрібні зміни, але у представників Кабміну не знайшлося часу на обговорення. Якби знайшли час і схвалили політичним рішенням, було б що представити у Верховній Раді. Депутати, до речі, проти не виступали”, – розповів Ігор Коліушко.

Він також додав, що накладання повноважень на різних посадах ускладнить відбір кандидатів до вищого корпусу державної служби.

“У нас зараз з’являється ризик, що кожен по-своєму уявлятиме, як працюватиме на посаді. І людям, які перебувають у конкурсній комісії, буде дуже непросто з’ясувати наміри претендента, бо він просто посилатиметься на різні статті законів, якими нині можна обґрунтувати практично кожну дію чиновника”, розповів експерт.

Іще однією проблемою, із якою зіткнуться кандидати на посади державної служби, Ігор Коліушко називає низький рівень зарплат.

“Друга проблема – зарплати. Якщо ми не піднімемо їх для ключових посадовців державної служби, то який сенс оголошувати конкурси? На зарплату, навіть на ті 12 тисяч гривень, які обіцяє законодавець для державного секретаря міністерства, піде або тільки той, кого вмовить сам міністр, або відверто не та людина, яка потрібна на такій посаді. Це ще один ризик, якого ми остерігаємося”, – резюмував Ігор Коліушко.

Як писали “Кадри”, Кабінет Міністрів визначив вимоги до кандидатів на заняття посад вищого державного службовця.

 

 

Залишити коментар