Що вимагатимуть од претендентів на найвищі посади державної служби

Артур Корсунь
вівторок, 26 Липень 2016, 08:55
0
Для заняття посади вищого державного службовця претендент має відповідати трьом загальним вимогам і десятьом спеціальним/ zib.com.ua

Кабінет Міністрів постановив, що для заняття посади вищого державного службовця претендент має відповідати трьом загальним вимогам і десятьом спеціальним.

Загальні вимоги стосуються освіти (бажаний ступінь вищої освіти — магістр), стажу роботи (не менше семи років – загальний і не менше трьох років – на посадах державної служби категорій “А” чи “Б” або на посадах не нижче керівників структурних підрозділів в органах місцевого самоврядування чи на керівних посадах у відповідній сфері) та володіння мовами (державною – вільне, англійською або французькою – добре).

Спеціальні вимоги стосуються знання положень Конституції України, законів “Про державну службу”, “Про запобігання корупції”, “Про Кабінет Міністрів України”, “Про центральні органи виконавчої влади” та законодавства, що регулює діяльність відповідного державного органу та/або його апарату. Відповідно до посади, претендент має володіти професійними знаннями, а також лідерськими навичками: встановлення цілей, пріоритетів та орієнтирів; стратегічне планування; вміння працювати з великим обсягом інформації та здатність виконувати одночасно декілька завдань; ведення ділових переговорів; досягнення кінцевих результатів. Як вимога визначене вміння приймати ефективні рішення на підставі аналізу державної політики та необхідних знань для ефективного розподілу та використання ресурсів (у тому числі людських, фінансових і матеріальних).

Уміння здійснювати ефективну комунікацію та проводити публічні виступи, співпрацювати і налагоджувати партнерську взаємодію, бути відкритим становлять вимоги до комунікації та взаємодії. Для управління змінами претендент має відповідати вимогам: формування плану змін і покращень, управління змінами та реакцією на них, оцінка ефективності змін. Вимоги до управління організацією та персоналом наступні: організація роботи і контроль, управління проектами, управління якісним обслуговуванням, мотивування, управління людськими ресурсами. На рівні особистісних компетенцій кандидат має демонструвати принциповість, рішучість і вимогливість під час прийняття рішень; спрямованість на служіння суспільству, захист національних інтересів; системність; інноваційність і неупередженість; самоорганізацію та саморозвиток;  уміння працювати в стресових ситуаціях. В управлінні публічними фінансами – знання основ бюджетного законодавства та знання системи державного контролю у сфері публічних фінансів. Окремі вимоги до роботи з інформацією: знання основ законодавства про інформацію та вміння працювати в умовах електронного урядування.

До категорії “А”  або вищого корпусу державної служби належать посади:

  • державного секретаря Кабінету Міністрів України та його заступників, державних секретарів міністерств;
  • керівників центральних органів виконавчої влади, які не є членами Кабінету Міністрів України, та їх заступників;
  • керівників апаратів Конституційного Суду України, Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів та їх заступників;
  • голів місцевих державних адміністрацій;
  • керівників державної служби в інших державних органах, юрисдикція яких поширюється на всю територію України.

Як писали “Кадри”, у комісію з питань вищого корпусу державної служби, яка за результатами конкурсу відбиратиме високопосадовців категорії “А”, увійшли 11 осіб. Очолив комісію Костянтин Ващенко.

Залишити коментар