Ковальчук збільшив чисельність “своїх” губернаторів

Маргарита Замкова
середа, 11 Травень 2016, 18:27
0
Розставляючи кадри по регіонах, Віталій Ковальчук збільшує базу лояльності до політики свого патрона /molbuk.ua

Голови обласних державних адміністрацій, яких Петро Порошенко призначив на посади 28 квітня 2016 року, виявилися креатурами першого заступника голови президентської адміністрації Віталія Ковальчука.

Так, Хмельницьку ОДА очолив Олександр Корнійчук.

Колишній народний депутат від партії “УДАР” народився 1973 року у Старокостянтинові. Призначенню Олександра Корнійчука опиралися активісти хмельницької Ради Майдану, називаючи його “сірим кардиналом” попередника на посаді Леоніда Пруса. Вони також зверталися до президента, вказуючи на відсутність у претендента дипломатичних якостей та вміння “консолідувати суспільство та тримати слово”. Проте для президента, вочевидь, визначальними для ухвалення рішення стали добрі партійні стосунки  Корнійчука із першим заступником глави своєї адміністрації.

 

 

Керівником  Херсонської облдержадміністрації став 32-річний Андрій Гордєєв.

У крісло губернатора він пересів із мандатом представника пропрезидентської фракції у парламенті. У народні депутати Андрій Гордєєв пройшов від партії “УДАР” у виборчому окрузі № 183. Пройшов тою ж стежиною, яку ще 2012 року протоптав й доглянув однопартієць Віталія Корнійчука і попередник на посаді голови ОДА Андрій Путілов. Цікаво, хто тепер балотуватиметься у 183-му окрузі до парламенту, адже Гордєєву доведеться скласти депутатський мандат? Можливо, висуватиме свою кандидатуру той самий Андрій Путілов, який поміняв кабінет губернатора на президію обласної ради.

Олексій Муляренко очолив Рівненську ОДА на 40-му році життя.

 

Його призначення активно лобіював колишній губернатор Віталій Чугунніков, який свого часу розвивав в області партійні структури УДАРу”. На місцевих виборах 2015 року обидва не лише подалися у “Блок Петра Порошенка “Солідарність”, а й очолили виборчі списки партії: Чугунніков – до Рівненської обласної ради, Муляренко – до міської. Очікується, що колишнього губернатора, лояльного до політики президента, працевлаштують у столиці в одному з міністерств або ж у апараті АП.

Як відомо, Віталій Ковальчук у 2012-2014 роках очолював виконком партії “УДАР”. Через непублічність та впливовість його назвали “сірим кардиналом” Віталія Кличка, а після союзу останнього із Петром Порошенком – і самого президента. Власне, позиція Віталія Ковальчука у президентській адміністрації – не стільки допомога Борису Ложкіну, скільки альтернативою йому. Зрештою, перший заступник глави адміністрації розширив свій вплив і на Кабінет Міністрів, у якому віднедавна представляє Петра Порошенка.

Зауважимо, що голів облдержадміністрацій президент устиг призначити до набуття чинності положень Закону “Про державну службу”, згідно з якими губернаторів обиратимуть на кадрових конкурсах.

Як писали “Кадри”, наприкінці квітня Петро Порошенко призначив Костянтина Бриля головою Запорізької ОДА.

Залишити коментар