Торік в Україні реалізували близько 80 проектів сонячної енергетики

Олена Легка
п’ятниця, 13 Квітень 2018, 18:39
0
Один із найбільших інвесторів у сектор сонячної енергетики Василь Хмельницький зазначає, що в Україні зелена енергетика займає 1,5% ринку

Щорічна конференція CISOLAR – масштабна подія в галузі відновлюваної енергетики в Україні – відбулася 11 квітня в Києві. Понад 450 делегатів представили важливих гравців ринку Центральної та Східної Європи.

За словами Василя Хмельницького, одного з найбільших інвесторів у сектор сонячної енергетики України, 2017 року було реалізовано близько 80 нових проектів загальною продуктивністю 220 МВт, а у першому кварталі 2018 року цей показник вже досяг 160 мвт. Проте влада попереджає, що модель, за якою працює ринок альтернативної енергетики, зазнає низки змін, але вони не будуть відбуватися ретроспективно.

“В Україні в найближчі 3-4 роки тариф знизиться приблизно вдвічі – до 8-10 євроцентів. Це легко передбачити, зіставивши показники ринку: в Україні зелена енергетика займає 1,5% ринку, при цьому грошовий еквівалент цієї частки становить 7,5% . Якщо сектор зеленої енергетики виросте, як це прогнозують чиновники, до 10%, його фінансове навантаження на енергоринок складе 35%, що навряд чи є реалістичним сценарієм, відповідно – тариф знижуватимуть”, – додає Хмельницький.

В Україні впровадженням політики щодо розвитку зеленої енергетики займається Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України. Очолює його Сергій Савчук, призначений у серпні 2014 року. З того часу в Україні вдосконалили законодавчу базу і збільшили темпи відкриття потужностей у “чистій” енергетиці. Із 2017 року у голови Держенергоефективності може бути двоє заступників, яких на посади призначає уряд на підставі пропозицій Комісії з питань вищого корпусу державної служби за результатами конкурсу відповідно до законодавства про державну службу.

Залишити коментар