Смолій отримає постійне крісло керівника Нацбанку

Артур Корсунь
середа, 04 Жовтень 2017, 11:21
0
Кандидатуру нинішнього керманича НБУ підтримують не лише на Банковій, а й у сесійній залі парламенту / ukrinform.ua

“Відхідна” відпустка Валерії Гонтаревої закінчується, й на місце постійного голови Національного банку призначать виконувача обов’язків керівника НБУ Якова Смолія.

Кандидатуру нинішнього керманича НБУ підтримують не лише на Банковій, а й у сесійній залі парламенту, кажуть наближені до Адміністрації президента джерела. Саме це підвищує шанси Смолія стати керівником Нацбанку напротивагу Володимиру Лавренчукові, якого раніше називали головним претендентом.

Кар’єру у банківський сфері Якій Смолій починав із посади інженера-програміста у відділі автоматизації поштово-пенсійного банку “Аваль”. За понад 10 років праці в банку став власником майже 3% його акцій. Після продажу “Авалю” австрійській групі Raiffeisen разом із колишніми власниками установи став засновником банку “Престиж”.

Першим заступником голови Нацбанку призначений у квітні 2014 року. На цій посаді відповідав за розробку та реалізацію стратегії та політики НБУ в сфері IT, регулювання діяльності платіжних систем і безготівкових розрахунків, а також здійснення нагляду за платіжними системами. Першому заступнику також підпорядковувані ключові установи НБУ:  Банкнотно-монетний двір, Фабрика банкнотного паперу, Центральне сховище НБУ і Державна скарбниця України.

За даними “Наших Грошей”, окрім зарплати в НБУ, Яків Смолій отримує дохід від надання банкам в оренду власного нерухомого майна.

Як писали “Кадри”, Валерія Гонтарева 10 квітня 2017 року оголосила про свою відставку з посади голови Національного банку України. Із 10 травня 2017 року вона перебуває у відпустці. Серед претендентів на посаду голови НБУ називалися кандидатури голови правління “Райффайзен Банку Аваль” Володимира Лавренчука, голови правління “Укрексімбанку” Олександра Гриценка, власника “ТАСкомбанку” Сергія Тігіпка, голови ради Національної асоціації банків України Романа Шпека. Тимчасове керівництво Нацбанком із 11 травня 2017 року перебуває у руках Якова Смолія.

Залишити коментар