Устенко: “Європейці нас пробачили за рік такої поведінки з мораторієм”

Лазарь Германович
середа, 02 Листопад 2016, 11:25
0
На думку виконавчого директора Міжнародного фонду Блейзера Олега Устенка, вирішити питання щодо мораторію Україна мала б до набуття чинності закону про заборону експорту з 1 січня 2017 року / radiosvoboda.org

Україна може стати стороною розгляду справи про незаконне обмеження експорту як країна, яка не виконує свої зобов’язання за угодою про Зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Про це заявив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, коментуючи запроваджений рік тому мораторій на експорт необробленої деревини.

“Україна є членом СОТ, а в її рамках будь-які експортні обмеження неприйнятні. Країна, яка не виконує такі вимоги, зіткнеться з тим, що в Женеві проти неї буде слухання про незаконне обмеження експорту. Те ж саме стосується і експортних мит, якби ми ввели їх на вивезення лісу-кругляку. Обмежувати експорт у рамках СОТ не можна”, – зазначив Олег Устенко.

За його словами, будь-який європейський виробник може поскаржитися в європейську комісію з розгляду суперечок про незаконне обмеження експорту з боку України і виграти справу.

“Тоді у нас будуть ще й болючі іміджеві втрати. Фактично, європейці нас пробачили за рік такої поведінки з мораторієм”, – додав експерт.

Олег Устенко також зауважив, що відмову України від мораторію на експорт деревини в Євросоюзі пов’язують із наданням допомоги у розмірі 1,2 млрд євро.

“ЄС зробив чітку заяву: або Україна знімає експортні обмеження, або в зоні ризику питання макрофінансової допомоги, яку європейці використовують як морквину для України. Але якщо ми не збираємося виконувати свої зобов’язання за Угодою про Зону вільної торгівлі з ЄС, то незабаром виникне питання і в іншій площині: а інші зобов’язання України збирається виконувати?” – застеріг Олег Устенко.

На його думку, вирішити питання щодо мораторію Україна мала б до 1 січня 2017 року, коли закон про заборону експорту набуде чинності.

Нагадаємо, у квітні 2015 року Верховна Рада прийняла закон про заборону експорту лісоматеріалів і пиломатеріалів упродовж 10 років. Мораторій почав діяти 1 листопада 2015 року стосовно вивозу всіх порід деревини, окрім сосни. Норма про заборону експорту сосни набуде чинності 1 січня 2017 року.

Залишити коментар