Полковник Купранець: “Незаконну вирубку лісу покривають керівники лісових господарств”

Володимир Охотний
вівторок, 18 Жовтень 2016, 11:58
0
Полковник Нацполіції Ігор Купранець назвав корупційні схеми, за якими відбувається незаконний експорт лісу / npu.gov.ua

Із початку року понад 100 осіб ідентифіковані як учасники незаконного вирубування та експорту лісу. Про це начальник Департаменту захисту економіки Національної поліції України, полковник Ігор Купранець повідомив в інтерв’ю “Лівому берегу”.

Загалом упродовж 2016 року Нацполіція відкрила 505 кримінальних проваджень щодо порушень у лісовій галузі, зокрема 197 – у сфері службової діяльності, 113 – за розкрадання, 26 – за правопорушення, пов’язані з використанням бюджетних коштів, 12 – за вимагання та отримання хабарів.

“Гроші, зокрема, вимагали з підприємців за відпуск лісопродукції без відповідних документів, за відпуск лісу вищої якості, ніж зазначено в накладних, за видачу сертифікатів про походження продукції, за видачу лісорубних квитків. Суми варіювалися від 5 тисяч гривень до 4 тисяч доларів. За цими провадженнями 86 особам повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних злочинів. 134 провадження направлено до суду з обвинувальними актами. 125 осіб притягнуто до кримінальної відповідальності”, – повідомив начальник Департаменту захисту економіки.

Він додав, що залучення Департаменту захисту економіки Нацполіції до боротьби з незаконною вирубкою лісу дозволило у п’ять разів знизити обсяги вивезення необробленої деревини з України.

“За час проведення профілактичних заходів експорт лісопродукції знизився в 5 разів! Якщо раніше щомісяця на експорт було заявлено 1,5-2 тисячі вагонів, а на добу йшло 250-300, то, за станом на сьогодні, велика частина заявок відкликана, а щодоби йде 50 вагонів”, – уточнив полковник Нацполіції.

За словами Ігоря Купранця, більшість корупційних схем, пов’язаних із незаконним експортом лісу, будуються на фальсифікації документації на продукцію.

“Торговці незаконно вирубаного лісу підробляють товарно-транспортні накладні або інші документи, які видають лісогосподарські підприємства, щоб отримати сертифікати про походження незаконної лісопродукції для її подальшого експорту. Більш складну схему використовують державні підприємства лісової галузі при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності з підконтрольними підприємствами-нерезидентами, власники яких зареєстровані у так званих “офшорних зонах”. Ціна при експорті значно знижується, а в подальшому продукція продається в європейські країни за ринковими цінами”, – пояснив Ігор Купранець.

Збитки за відкритими кримінальними провадженнями становлять понад 47 млн. грн.

“Значна частина правопорушників – це керівники і співробітники лісових господарств, які, переслідуючи свої меркантильні інтереси і нехтуючи буквою закону, діяли в інтересах комерційних структур, а не держави”, – зауважив Ігор Купранець.

Як писали “Кадри”, на початку липня 2016 року Департамент захисту економіки Національної поліції України спільно зі співробітниками Генпрокуратури та СБУ викрив групу чиновників, керівників правоохоронних органів і кримінальних елементів, які організували видобування бурштину в Рівненській області.

Залишити коментар