У Нацдержслужбі мають сумніви щодо доцільності створення нових конкурсних комісій

Маргарита Замкова
вівторок, 11 Жовтень 2016, 13:01
0
Андрій Заболотний: "Численні районні адміністрації могли би бути переведені до категорії "Б" в силу правового статусу їх голів як державних службовців" / guds.gov.ua

Комісія з питань вищого корпусу державної служби, яка опікується проведенням конкурсів на заміщення вакансій в органах виконавчої влади, справляється зі своїми обов’язками, а тому доповнювати її новими інституціями недоцільно. Про це в інтерв’ю “Кадрам” заявив заступник голови Національного агентства України з питань державної служби Андрій Заболотний, коментуючи можливі зміни до Закону “Про державну службу”.

“Важко коментувати доцільність цього законопроекту (№4370-1. – “Кадри”), адже комісія вищого корпусу працює на повну. Вже відбулася низка конкурсів, у тому числі, на посади голів обласних державних адміністрацій. Та комісія, яка діє, виконує ті функції, які на неї поклав законодавець”, – заявив Андрій Заболотний.

Він наголосив, що члени комісії працюють із великим навантаженням, але, оскільки конкурси проводяться не на кожну посаду й рівномірно розподілені, є можливість впорядкувати робочий графік членів комісії.

“Ішлося про те, що буде можливе перевантаження. Але, на щастя, все відбувається планомірно. І президент, і уряд оголошують конкурси, як правило, поступово. І ми як Національне агентство з питань державної служби моніторимо, де є вакансії, ініціюємо оголошення конкурсів, контролюємо вихід відповідних розпоряджень. Таким чином, задаємо “тон” черговості конкурсів і знаємо власні спроможності”, – зазначив Андрій Заболотний.

Заступник голови Нацдержслужби проте визнав, що чинна редакція Закону “Про державну службу” може бути змінена у частині переведення голів районних адміністрацій до категорії “Б”.

“Ми це обговорювали на комітеті, на робочих групах, в агентстві. Бачимо, що численні районні адміністрації могли би бути переведені до категорії “Б” в силу правового статусу їх голів як державних службовців, адже вони підзвітні і підконтрольні головам облдержадміністрацій за законом. І це б вирішило питання навантаження комісії. У такому разі конкурсні комісії формуються на рівні обласної адміністрації, туди б могли бути залучені громадські експерти, що передбачено законодавством”, – резюмував Андрій Заболотний.

Нагадаємо, законопроект №4370-1 авторства представника президента у парламенті Артура Герасимова очікує другого читання у Верховній Раді. Він пропонує створити окрему комісію при Адміністрації президента, яка обирала би голів обласних державних адміністрацій. При цьому участь представників парламенту та громадськості у такій комісії прямо не визначена, хоч така можливість передбачена Законом “Про державну службу” для конкурсів на всі посади.

Повний текст інтерв’ю з Андрієм Заболотним читайте на “Кадрах” уже незабаром.

 

Залишити коментар