“Апарат, який працює на зарплату в 200 доларів, ефективним бути не може” – Совсун про роботу в Міносвіти

Володимир Охотний
четвер, 25 Серпень 2016, 17:27
0
Про низьку ефективність роботи відомства в умовах мізерної оплати праці Інна Совсун попереджала іще на початку літа /facebook.com

Перший заступник міністра освіти та науки Інна Совсун звільнилася.

“Планую дописати дисертацію і довчити французьку”, – пояснила причину відставки. Згодом додала:

“Два з половиною роки – це досить тривалий період і необхідно рухатися далі… Це було за власним бажанням, тому що два з половиною роки на такій зарплаті, на таких умовах з таким робочим графіком – це більш, ніж достатньо”.

Про низьку ефективність роботи відомства в умовах мізерної оплати праці Інна Совсун попереджала іще на початку літа.

“Держслужбовцям мали підвищити зарплату з 1 травня 2016 року. Для цього прийняли постанову КМУ, якою встановили нові розміри окладів, – писала на своїй сторінці у Facebook. – Цей крок – критично важливий, адже без підвищення інституційної спроможності державного апарату жодні реформи не можуть бути успішними. А апарат, який працює на зарплату в 200 доларів і розпоряджається мільярдами, ефективним бути не може в принципі.

За новим законодавстом рядові головні спеціалісти мали б отримувати оклад в розмірі 4308 гривень окладу + надбавки. У сумі мала б виходити сума, при якій потенційно можливо було б говорити про залучення хороших фахівців. Це ще не конкурентна зарплата, але вже щось.

От тільки при цьому забули… виділити на це гроші. Тому для того, щоб заплатити нові оклади, але при цьому не вийти за межі фонду оплати праці – бухгалтерія виплатить чисті оклади, але знімає абсолютно всі надбавки. Тому по факту зарплати будуть зменшуватись”.

Інна Совсун була призначена першим заступником міністра освіти у березні 2014 року. За цей час вона встигла попрацювати під керівництвом Сергія Квіта та Лілії Гриневич. До призначення на посаду в міністерстві очолювала некомерційний аналітичний центр “Центр дослідження суспільства” та працювала менеджером громадських проектів Громадянської мережі “ОПОРА”.

Залишити коментар