Фонд держмайна України, Запорізька ОДА спільно з керівництвом ЗАлКу відновлюють завод

Володимир Охотний
п’ятниця, 08 Липень 2016, 16:47
0
Голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль (у центрі) пообіцяв і надалі підтримувати ЗАлК і всю металургійну галузь регіону /zoda.gov.ua

Запорізький алюмінієвий комбінат (ЗАлК) відновлює виробництво продукції, заявив гендиректор підприємства Дмитро Лобіков. За його словами, випуск алюмінієвої катанки, зупинений у 2014 році, вдалося запустити завдяки підтримці з боку керівництва Запорізької ОДА та Фонду держмайна України.

“Ми почали відновлення підприємства з метою відновити потужності та його виробничі можливості. Лінії алюмінієвої катанки відповідають світовим стандартам. Такий продукції немає ні на одному заводі. Нашу продукцію використовують кабельні заводи України. За цей час ми втратили провідні місця на ринку Європи, однак, за умови відновлення виробництва, цей сегмент ми заповнимо. Запуск виробництва цеху катанки – це перший крок до відновлення роботи комбінату”, – заявив Дмитро Лобіков.

Нагадаємо, Фонд держмайна торік повернув собі мажоритарну частку у статутному капіталі Запорізького люмінієвого комбінату.

“Будьмо чесними – ЗАлК більше не працюватиме. Застаріла технологія, неконкурентоспроможний продукт на ринку. Такі заводи закриваються “, – заявив одразу після рішення Верховного Суду про повернення підприємства державі Валентин Резніченко, на той час голова Запорізької обласної державної адміністрації. Однак керівник  Фонду держмайна Ігор Білоус запевнив, що відновлення роботи підприємства є для нього надзавданням. Новий глава ЗОДА Костянтин Бриль також підтримав ідею відновити славу комбінату, який колись займав чільні місця на ринку Європи.

ЗАлК є єдиним в Україні комбінатом, на якому здійснюється повний металургійний цикл. Тут виробляється первинний алюміній, леговані сплави на його основі, кристалічний кремній, феросиліцій і силумін. Запуск виробництва алюмінієвої катанки планується на серпень цього року.

У Запорізькій ОДА заявляють, що і надалі підтримуватимуть як завод, так і всю металургійну галузь регіону.

“Запуск виробництва алюмінієвої катанки – це тенденція до відновлення діяльності всього комбінату. Запуск виробництва цеху – тільки перший крок. Влада всіляко створюватиме у регіоні клімат для розвитку та підтримки виробничих потужностей”, – заявив заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації Борис Борисов.

Працівники підприємства досить позитивно оцінюють зміни на комбінаті.

“Уперше в історії незалежної України на комбінаті не крадуть, а щось створюють”, – каже один із ветеранів виробництва ЗАлКу.

Дмитро Лобіков очолив ПАТ “ЗАлК” у грудні 2015 року. На посаду його обрала наглядова рада за результатами конкурсу.

Залишити коментар