Іноземні інвестори довіряють Бахматюку й українській аграрній галузі

Володимир Охотний
середа, 06 Липень 2016, 17:49
0
У 2015-2016 маркетинговому році агрохолдинг Олега Бахматюка експортував близько 1,7 млн. т зернових /espreso.tv

Успішні переговори щодо реструктуризації боргових зобов’язань холдингу UkrLandFarming на суму $1,3 млрд. засвідчили довіру іноземних інвесторів до власника компанії Олега Бахматюка та української аграрної  галузі в цілому. Такі думки висловлюють керівники Міністерства аграрної політики та продовольства й експерти аграрного ринку.

“Проведена реструктуризація – це показник того, що є довіра до галузі. Я дуже задоволений тим, що всі переговори відбулися позитивно, частина із них іще триває. Кількість переговорів, у тому числі із посольствами, бажання організовувати бізнес-візити до нас дуже зросли. У цьому інвесторам поданий позитивний сигнал”, – вважає міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий.

За словами директора департаменту тваринництва Міністерства аграрної політики та продовольства Миколи Кваші, найбільші фінансові фундацій нині зацікавлені вкладати в український аграрний сектор товарними інвестиціями: обладнанням, технікою.

“Західні інвестори розуміють нашу ситуацію і йдуть назустріч компаніям, які працюють прозоро, відкривають свою звітність. Це свідчить, що обвалу галузі не буде, й додає стабільності вітчизняній економіці”, – зазначає Микола Кваша.

На думку голови асоціації “Аграрний союз України” Геннадія Новікова, для головних гравців, які є опорою українського аграрного сектору, найважчі часи минули. Відтермінувавши сплату за борговими зобов’язаннями, агрохолдинг Олега Бахматюка тепер зможе розморозити будівництво зернового терміналу в порту “Южний” Одеської області. Також вселяють оптимізм прогнози щодо нового врожаю та покращення ситуації з відшкодуванням експортного ПДВ.

“Поряд зі скасуванням спеціального режиму ПДВ, агрохолдингам почали повертати експортне ПДВ. І якщо підприємство експортує, то в нього залишається нульова ставка. І холдинги, які самі експортують свою продукцію, нічого не втратили у порівнянні з тим, що було до цього. Вони навіть добирають трошки більше”, – зазначає Геннадій Новіков.

У 2015-2016 маркетинговому році агрохолдинг Олега Бахматюка експортував близько 1,7 млн. т зернових. Валовий збір групи компаній UkrLandFarming 2015 року був найбільшим серед агрохолдингів – понад 2,5 млн. т, або близько 6% від загального валового збору в Україні. За обсягом виробництва пшениці холдинг утримує перше місце і незначно поступається “Кернелу” у виробництві кукурудзи.

Залишити коментар