Сущенко відмовився вибирати членів Нацагенства з питань запобігання корупції. ВІДЕО

Маргарита Замкова
вівторок, 07 Червень 2016, 18:27
0
Професор права Володимир Сущенко відмовився вибирати членів Національного агенства з питань запобігання корупції /zbruc.eu

Професор права Володимир Сущенко заявив про вихід зі складу конкурсної комісії з відбору кандидатів на посади членів Національного агентства з питань запобігання корупції. Про це голова комісії, перший заступник міністра юстиції Наталя Севостьянова оголосила під час засідання 6 червня.

“Заявляю про свій вихід з конкурсної комісії у зв’язку з недовірою до роботи Верховної Ради, яка мене делегувала”, – процитувала Севостьянова відкрите звернення Сущенка.

Мотиви своєї відставки професор Сущенко виклав у відкритому листі до президента, народних депутатів та членів уряду.

На засіданні конкурсної комісії також було представлено нового її члена Олексія Горащенкова, який замінив нинішнього міністра фінансів Олександра Данилюка. Горащенков був призначений у комісію розпорядженням уряду ще 18 травня. У комісії він представляє Адміністрацію президента, де працює першим заступником керівника головного департаменту стратегічного планування та оперативного забезпечення.

Проте навіть маючи у своєму складі нового члена, комісія не змогла ухвалити жодного рішення, оскільки для кворуму потрібно шість голосів. На засіданні ж було лише 5 членів. Окрім Наталії Севостьянової та Олексія Горащенкова, у засіданні брали участь президент громадської організації “Фундація “Відкрите суспільство” Леся Шевченко, голова правління Інституту світової політики Віктор Шлінчак і голова Національного агентства з питань державної служби Костянтин Ващенко.

“Якщо в інших комісіях з відбору кадрів достатньо голосування більшістю, то тут фактично йдеться про консенсус, рішення комісії має затверджуватися шістьма голосами”, – повідомив “Кадрам” голова правління Інституту світової політики Віктор Шлінчак. За його словами, засідання комісії систематично ігнорують незалежний експерт із питань державних закупівель Андрій Марусов та голова Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран. Останній є також секретарем конкурсної комісії.

“Кадри” звернулися за коментарем до Віктора Тарана.

“Це перше засідання протягом року, яке я та Андрій Марусов пропустили. Можна підняти протоколи, щоб це перевірити.Ми пропустили засідання з поважних причин, – запевнив Віктор Таран. – Андрій Марусов був на зустрічі з президентом. У мене були сімейні справи, пов’язані з лікарнею. Я попереджав, що мене не буде”.

На думку Віктора Тарана, відставка Володимира Сущенка стане приводом для чергового затягування роботи комісії.

“Тепер будемо невідомо скільки чекати, доки з’явиться представник від парламенту. Схоже, мої колеги не дуже зацікавлені у доукомплектуванні НАЗК”, – зазначив секретар конкурсної комісії.

Кадрова комісія має обрати останнього, п’ятого члена Національного агенства з питань запобігання корупції серед 19 кандидатів, які написали есе та подали необхідні документи на конкурс. Враховуючи чималу кількість претендентів, співбесіду з ними планують провести протягом двох днів. Саме ж НАЗК мало б почати роботу до 15 серпня 2016 року.

Раніше до складу Національного агенства з питань запобігання корупції обрали Руслана Рябошапка, Руслана Радецького, Олександра Скопича та Наталю Корчак. Остання очолила НАЗК наприкінці березня. Її заступником став Руслан Радецький. Загалом на конкурс подала заявки 541 особа.

Залишити коментар