Керівників державних підприємств призначатимуть наглядові ради

Маргарита Замкова
четвер, 02 Червень 2016, 18:34
0
До складу наглядових рад входитимуть представники держави та незалежні члени, які матимуть більшість голосів /bankruptcy-ua.com

Верховна Рада ухвалила новий Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління об’єктами державної та комунальної власності”. Він реформує систему корпоративного управління у держкомпаніях відповідно до стандартів європейської Організації економічної співпраці та розвитку.

Так, документ встановлює вимоги щодо утворення та організації діяльності наглядових рад у державних і комунальних державних підприємствах та щодо їх незалежного аудиту та розкриття інформації.

До складу наглядових рад входитимуть представники держави та незалежні члени, які матимуть більшість голосів. Перебування на державній службі забороняє особі членство у награді.

До функцій наглядових рад входить узгодження стратегії та річний фінплан підприємств, призначення та звільнення його керівників, встановлення розміру та умови виплати винагороди, формування підрозділів внутрішнього аудиту, ухвалення рішення про здійснення важливих операцій тощо.

Для підвищення прозорості держпідприємств закон передбачає обов’язковий щорічний незалежний аудит звітності державних компаній. Також проект зобов’язує держкомпанії публікувати відомості щодо фінансової звітності, керівників та членів наглядових рад, розмірів і принципів формування їхньої винагороди, а також інформацію про операції з державним та місцевими бюджетами.

Досі дозволено було створювати наглядові ради лише у господарських товариствах. Тепер же державні та комунальні підприємствах отримають нові керівні органи без проведення корпоратизації. Щоправда, не всі. Перелік підприємств, наглядові ради на яких створять обов’язково, сформує Кабмін та відповідні місцеві ради депутатів. За окремим порядком створюватимуть наглядові ради на держпідприємствах оборонно-промислового комплексу. Власне, на останньому наполягав президент, який додав свої пропозиції до урядового законопроекту.

Як писали “Кадри”, лютому 2016 року парламент ухвалив закон про створення наглядових рад на державних підприємствах. Але президент наклав на нього вето.

Залишити коментар