Повернутися в уряд Уманському завадив досвід

Маргарита Замкова
вівторок, 17 Травень 2016, 13:28
0
Минулої зими Ігор Уманський пішов з посади заступника міністра фінансів через розбіжності в політиці відомства / forbes.net.ua

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик досі обходиться послугами лише двох заступників – Ігоря Діденка та Олександра Светеліка. Кандидатуру Ігоря Уманського, якого міністр уже вдруге подав на посаду першого заступника, уряд не затверджує, бо претендент не пройшов спецперевірку.

Підстави затягування вирішення кадрового питання у Міненерговугілля сховані у постанові Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року №171 “Про затвердження Порядку проведення спеціальної перевірки стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, та посад з підвищеним корупційним ризиком, і внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України”. Цей документ передбачає перевірку відомостей про судимость та судові рішенні, згідно з якими кандидата притягнуто до кримінальної відповідальності. Також з’ясовують, чи претендент не мав адмiнiстративних стягнень за корупцiйні діяння. Перевіряють, чим підтверджені відомості, зазначені у декларацiї про доходи. Окремо з’ясовують стан здоров’я, освiти, наявностi наукового ступеня, вченого звання, допуску до державної таємниці, вiдношення особи до вiйськового обов’язку. Звісно ж, не обходиться без люстраційної перевірки, передбаченої Законом “Про очищення влади”. Загалом до проведення спеціальної перевірки, яка триває майже місяць, залучають фахівців 9 міністерств та відомств, включаючи Мiн’юст, МВС, СБУ та інші.

Вочевидь, трудова біографія Ігоря Уманського надто об’ємна, аби легко пройти сито спецперевірки. Адже економіст за освітою працював в урядах Віктора Ющенка, Анатолія Кінаха, Віктора Януковича, Юлії Тимошенко та Арсенія Яценюка. Його найвища посада – в.о. міністра фінансів у 2009-2010 роках. Із жовтня 2014-го по грудень 2015-го працював першим заступником Наталії Яресько, із якою дискутував щодо політики міністерства фінансів. Зрештою, розбіжності у них питаннях спонукали чиновника подати у відставку.

Наразі Ігор Уманський працює у команді Ігоря Насалика помічником з фінансових питань.

Залишити коментар