Чи встигне міністр Павленко випарити корупцію з “Артемсолі”?

Лазарь Германович
понеділок, 15 Лютий 2016, 12:55
0

Національне антикорупційне бюро України та Міністерство внутрішніх справ отримали листи від міністра агрополітики Олексія Павленка. Той просить перевірити інформацію про зловживання на ДП “Артемсіль”.

Вдатися до епістолярного жанру Олексія Павленка змусив сюжет відеопрограми “Схеми” (№74) “Радіо Свобода” від 5 лютого 2015 року. У ньому йшлося про реалізацію технічної солі ДП “Артемсіль” фірмам-посередникам. При цьому, як уважають автори відео програми, посадові особи підприємства незаконно занижували ціни для покупців в Україні та зменшували відпускні ціни при реалізації технічної солі для компаній з Російської Федерації. Натомість на державних тендерах фірми-посередники продавали сіль комунальникам удвічі, а подекуди і в п’ять разів дорожче. Наближені до керівництва “Артемсолі” дилери отримували й інші переваги. Так, приватна фірма «Торговий дім “Артемсіль” зі статутним капіталом у тисячу гривень купила половину від усіх обсягів продукції, видобутих на підприємстві. А починаючи з січня 2016 року технічну сіль продавали лише одному посередникові – ТОВ “Констанза”, статутний капітал якого теж не перевищує тисячу гривень.

Міністр Олексій Павленко також зауважив, що за 14 місяців роботи його відомство задокументовало сотні зловживань і надіслало близько 150 звернень до правоохоронних органів щодо фактів корупції та порушень. Сума завданих державі збитків сягає 6,5 млрд гривень та 207 млн. доларів. Левова частка кримінальних проваджень відкрита щодо керівників ДПЗКУ. Серед збиткарів також названі  топ-менеджери крупних держкомпаній “Аграрний фонд”, “Укрспирт”, “Артемсіль”, “Хліб України” та інших.

Як писали “Кадри”,  1 лютого 2016 року Мінагрополітики повторно оголосило конкурс на посаду директора ДП “Артемсіль”.

Залишити коментар